Afet gibi istenmeyen olaylara karşı evcil dostlarımızın korunmaya ihtiyacı olduğunu unutmamalıyız
Acil durumlar bir çok şekilde oluşabilir ve bu tarz durumlarda acilen evinizden uzaklaşmanız yada kalıcı olarak tahliye edilmeniz gerekebilir.
Karşılaşılacak her türlü felaket onları güvende olmaları için bir çok önlem gerektirir. Kendiniz ve dostunuz için yapabileceğiniz en iyi yol hazırlık olmanızdan geçer. Başınıza bir felaket gelmeden önce önlem almak ve hazırlık yapmanız adına uygulayacağınız basit adımları sizler için değerledik.
1.Adım: Uyarı Etiketleri Edinin
Bu basit etiketler kullanım açısından kolay , insanlara evinizde evcil bir hayvanınız olduğunu bildirme konusunda çok işe yarayacaktır. Bu etiketlerin içeriğinde evde beslediğiniz hayvanlarınıza ait detaylara yer verebilirsiniz. Sayıları, türleri ve veterinerleri hakkında ki bilgileri eklemeniz faydalı olacaktır. Bu etiketleri evinizin giriş kapısına veya çevresine konumlandırmanızı öneririz. Felaket durumlarında tahliye esnasında evcil hayvanınızın tahliye edilmesi gerektiğini görevlilere bildirmelisiniz. Uyarı etiketlerini hazır alabileceğiniz gibi kendinizde hazırlayabilirsiniz.
2.Adım Güvenli Sığınak Hazırlama
- Tahliye esnasında evcil dostlarınız için güvenlik bir alan hazırlayın. Onları arkanızda bırakmayın. Unutmayalım ki , bizler için güvenli değilse, evcil dostlarımız içinde kesinlikle güvenli değildir. Üstlerine bir şey devrilebilir, korkudan kaçabilir, bir çok yaşamlarını riske atacak tehlike ile karşılaşabilirler. Bu tarz acil durumlarda evcil hayvanınızı bırakabileceğiniz adresleri öncesinde belirlemeniz çok önemlidir.
- Tercih edeceğiniz pet otellerin ve veterinerlerin listesiniz hazırlayın.
- Bölgenizde bulunan hayvan barınakları ile öncesinde iletişime geçerek evcil hayvanlar için acil durumlarda koruyucu bakım ve konaklama sağlayıp sağlamadıklarını öğreniniz.
- Yakın çevreniz dışındaki dostlarınıza ve akrabalarınıza zor durumlarda evcil hayvanınızı almak isteyip istemediklerini öğrenin.
3.Adım Bakıcı Seçimi
Bu adım, önemli ve karar verirken zaman alan bir faktördür.
Geçici olarak bakıcı seçimi yaparken, evinize yakın yerlerde ikamet eden kişilerden yardım almayı tercih edin. Gün içinde mesai saatleriniz içinde evden uzak olduğunuz anlarda eve hızlı bir şekilde ulaşabilecek kişileri tercih ediniz.
Bu kişi güvenilir ve evinizin anahtarlarını teslim edebileceğiniz biri olmalıdır. Çevrenizde evcil hayvanı olan komşularınızla yardımlaşabilir. Müsaitlik durumlarına göre yardımlaşabilir, sorumluluklarınız konusunda birbirinize destek olabilirsiniz.
Kalıcı bir bakıcı seçimi yaparken, bir çok kriteri düşünmek, ince eleyip sık dokumak gerekir. Başınıza bir felaket gelmesi durumunda güzel dostunuzun tüm bakımını, sorumluluğunu emanet ettiğiniz kişidir . Öncesinde evcil hayvanınızla tanışmış ve geçmişte hayvanlar ile iletişiminin güçlü olduğuna emin olduğunuz birini tercih etmeye çalışmalısınız. Sürekli hayvanınızın bakıcılığını yapacak kişi ile tüm detayları uzun uzun konuşmalı, beklentilerinizi eksik bir şekilde iletmeniz, kişinin sorumluluğunu anlaması için faydalı olacaktır.
4. Adım Acil Durum Çantanızı Hazırlayın
Olası acil durumlarda evinizi terk etmeniz gerekiyorsa, kendinizi en kötüsü için hazırlıklı tutmalısınız. Bir gün için bile evinizden ayrılıyorken uzun bi süre geri dönemeyeceğiniz durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Tahliye zamanını en aza indirmeniz için aşağıda ki adımları uygulayabilirsiniz:
- Tüm evcil hayvanlarınızın güncel bilgilerinin yer aldığı tasmalarının olmasına önem verin. Evcil hayvanınızın tasmasında adının, telefon numaralarının ve varsa acil tıbbi müdahale gerektirecek rahatsızlığının yer almasına dikkat ediniz. Bu bilgileri evcil hayvanınızı emanet ettiğiniz kişilere de vermeyi unutmayınız.
- Fırtına, gök gürültüsü vb. doğa olayları esnasında evcil hayvanınızı içeri almalısınız. Bu tarz durumlarda korkarak kaçabilir. Onu kaybedebilirsiniz.
- Acil durum çantanızın çıkış noktasına yakın bir yerde bulundurmaya özen gösterin. Aile bireylerini çantanın nerede olduğu konusunda bilgilendirin. Ayrıca tasmalarını bu noktalara koymayı atlamayınız. Acil durum çantası içerisinde aşağıda yer alan malzemeleri bulundurmalısınız;
- Çantanızda yer alması gerekenleri veterinerinizle görüşerek neler olacağını belirleyiniz.
- Kuru ve yaş mama bulundurun, belli dönemlerde yenilemeyi unutmayın.
- Çöp poşeti, kağıt havlu ve ıslak mendi,
- Mama ve su kapları,
- Tasma,
- Dostunuzun düzenli kullanmak zorunda kaldığı ilaçlarını,
- Tıbbi geçmişi ile ilgili dökümanları,
- Serin bir yerde saklanmış 7 günlük su ( iki ayda bir yenilenmeli)
- Evcil hayvanınızı taşımanız gereken durumlar için ideal ölçülerde çanta,
- El feneri,
- Battaniye
- Bu tarz acil durumlarda kaçmaları, kaybolmaları riskine karşın son fotoğraflarının yer aldığı “kayıp aranıyor” posterleri bulundurabilirsiniz
Ayrıca aile bireyleri içinde acil durum setine sahip olmanız gerektiğini unutmayınız.
Diğer Durumlar
Coğrafi Durumlar; Deprem sel gibi doğal afetlerin sık yaşandığı bölgelerde ikamet ediyorsanız, buna göre hazırlık yapmanızda fayda vardır.
- Evinizin hangi odasının daha güvenilir olduğuna karar verin ona göre düzenlemesini sağlayın,
- Her zaman ulaşabileceğiniz su bulundurun,
- Su baskınları esnasında, mutfak tezgahı, masa gibi yüksek yerlere çıkabileceğiniz odalara gidin.
Kuşlar İçin Özel Durumlar
- Kuşlarınız için güvenli kafesler, taşıma sepetleri edinin,
- Soğuk havalara karşı kafesin üstünü örtebileceğiniz battaniye edinin,
- Sıcak havalarda kuşunuzun kanatlarını nemlendirmek için sprey şeklinde su bulundurun,
- Kuşların her gün mutlaka yemek yemeleri gerekmektedir. Bu zorunluluktur. Bu nedenle zaman ayarlı yemlikler kullanırsanız acil durumlarda onları terk etmeniz gerekirse aç kalmalarının önüne geçebilirsiniz,
Tüm afetlerden uzak kalmanız dileğiyle,