YENİ ÜYELİKLERE 10 ADET ÜCRETSİZ İLAN HAKKI
Image Alternative text

Köpeklerin Sosyalleşmeleri için Neler Yapabiliriz?

Köpeklerin Sosyalleşmeleri için Neler Yapabiliriz?

 

Köpeklerimizin ve bizlerin yaşam standartlarını iyileştirmemizin için, çevrenizde ki insanlar ve diğer köpeklerle iletişiminin iyi olması gerekir. Bu iletişimi sağlamak için yapmamız gerekenleri inceleyelim.

Köpeğinizin sosyalleşmesi için belli ana başlıklara ayırıp ona göre incelememiz daha doğru olur. Köpeğinizin sosyalleşmesi, herkesle iyi anlaşıp, herkese karşı oyuncu yapısı ile yaklaşması demek değildir. Çevresinde ki diğer köpekleri gördüğünde kuyruğunu sallaması, onlarla oyun oynaması da değildir. Köpeğin sosyalleşmesi sahibi ile bulunduğu çevreye  uyum sağlayabilmesidir.

 

İnsanlar ile Sosyalleşmesi

 

Tüm köpeklerin ileride tehlikeli, korkutucu görünecek olanlar dahil, yavru oldukları dönemleri çok tatlıdır. Yavru köpek gören herkesin içinde onları sevmek, öpmek, sarılmak gelir. Ancak bu davranışlar  köpeklerin gelecekte bazı sorunlar yaşamasına sebep olabiliyor. Köpeğinizi nasıl sevmeniz gerektiğini öğrenmeli ve çevrenizde köpeğinizi sevmek isteyen kişilere bunu anlatmalısınız. İnsanlar ile sosyalleşmenin ilk aşaması bununla başlar.  İlk olarak köpeğinizin neresinden sevilmek hoşuna gidiyor, nerelerine dokunmak onu sinirlendiriyor bilmeniz gerekir.

Köpeğiniz bazı noktalarına dokunulmasından , sevilmesinden rahatsız olabilir ve bu rahatsızlığını size tepkili bir şekilde ifade edebilir. Köpeğinizin belli noktalarını severek tepkisini ölçmelisiniz. Dişlerini göstererek tepki veriyorsa baskın bir karakteri olduğuna işarettir. Dokunduğunuz bölgeye dokunmanızda hoşlanmadığını söylemeye çalışmaktadır. Köpekler aralarında ki üstünlüğü belirlemek için birbirlerinin üstüne çıkarlar. İlerde büyüdükleri zaman arka bölgelerine dokunulduğunda hamle yapabilir. Yavru köpek sahibi olduysanız belli noktalara dokunarak tepkilerini ölçün ve sevmediği noktaları belirleyin çevrenizdekilerin bu noktalara dokunmamaları konusunda uyarın. İnsanlar köpekleri sıkıştırarak, mıncıklayarak sevgi göstergesinde bulunduğunu düşünür ancak köpek karşısında kendinden 3-4 kat daha büyük bir varlık tarafından baskı altına alındığını hisseder. Bunu saldırı olarak algılayabilir.

 

Havyanlar ile Sosyalleşmesi

 

Çevresinde ki hayvanlar sosyalleşmesi sırasında dikkat etmenizde fayda var. Köpeğinizin, sosyalleşmesini sağlarken çevrenizde köpeklerle iletişim kurmaya, oyun oynamaya alışkın köpekler ile görüştürmeye başlayarak yavaş yavaş alıştırmalara başlayabilirsiniz. Görüştürmeye başladığınız köpeklerin saldırgan tavırlarının olmaması önemlidir. Sosyalleştirmek için görüştürdüğünüz köpeklerin davranışları ile ilgili sahiplerinden bilgi almanız iyi olacaktır. Bu süreçte köpeğiniz diğer köpeklerle anlaşamıyorsa, sürekli onlardan kaçıyor, yanınıza geliyor ve saklanıyorsa onu daha fazlama zorlamayın. Bulunduğu ortamdan uzaklaştırın.  Köpeğiniz kendisini baskı altında, köşeye sıkıştırılmış ve mutsuz hissedebilir. O an için tepki gösteremez, karşılık veremez ancak büyüdüğü dönemlerde bu travmalarından dolayı kendisinden küçük, gücünün yeteceğini düşündüğü diğer köpeklere karşı saldırgan tavırlar sergileme ihtimali vardır. Sizin ve onların iyiliği için süreci iyi yönetmeniz çok önemlidir.

 

Bulunduğu Ortam ile Sosyalleşmesi

 

Küçük köpek dostunuz yavru olduğu için bulunduğu ortamdan hemen sıkılabilir. Sıkıldığı bunaldığı yerlerde fazla zaman geçirmemesine başlangıçta özen göstermelisiniz. Yavru köpekler bu dönemlerde çok sesli, kalabalık ortamlarda bulunmaktan hoşlanmazlar. Korkar ve ürkebilirler. Köpeğinizin rahatsız olduğunu hissettiğiniz yerlere götürmemeye önem verin.  Cafe, restoran, bar tarzı vakit geçirmekten hoşlandığınız yerlerde köpeğiniz halinden memnun değilse, sürekli havlıyor, fazla hareketli davranıyorsa oradan uzaklaşmanız gerekebilir. Köpek dostunuzu bu tarz yerlere alıştırmak için baskı yapmamalısınız. Bu şekilde baskı yaparsanız ileride büyüdüğünde de bu tarz yerlerde olmaya tepki gösterecektir. Unutamayacağı bir travma yaşamasına neden olabilir. Köpeğinizi mutlaka tanımalı hal ve hareketlerinden, ne istediğini, ne hissettiğini anlamaya çalışmanız gerekir.  Köpeğiniz ile iletişiminizi artırdığınızda dilediğiniz gibi onu yönlendirme şansınız olacaktır. Bu nedenle ilk yapmanız gerekiyor köpeğinizi iyi dinlemek ve onu anlamaya çalışmaktır.

 

Küçük Dostunuzla İyi Bir İletişim Kurmanız Dileğiyle...


Düşüncelerini Paylaş


ilan bulunmaktadır.
Şehir