Kediler Neden Kusar? Çözümleri Nelerdir?
Kedi dostlarımız ,hassas sindirim sistemine sahip oldukları için dikkat etmeliyiz. Bu konu hakkında daha çok bilgi sahibi olmalısınız.
Evcil dostlarımız , çocuklarımız gibidirler biz onlara sahibiymişiz gibi değil ebeveynleri gibiyiz. Yaşadıkları her türlü sorun ve problem karşısında endişeleniriz. Telaşlanmamızın en büyük sebebi onları çok sevip, değer verdiğimiz içindir.
Özellikle bu dönemde bir çok insan evcil hayvan sahibi olmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri iletişimin çok hızlı olduğu, koşturmacanın bitmediği dünyamızda, kendini yalnız hisseden kişilerin kendilerine arkadaş aramaları, yalnızlıklarını paylaşmak istemeleridir. Günlük rutinlerimizin çok fazla vaktimizi alması, işlerimizin yoğunluğu, gelecek kaygısı, hayallerimiz, planlarımız arasında koştururken insanlar olarak birbirimize eskisi kadar vakit ayıramaz olduk. Bu yalnızlığımızı paylaşacak en samimi canlılarda evcil hayvanlar oluyor. Tarih boyunca hayvanlar insanlar için her zaman yakın arkadaş olmuşlar ve hayatlarının büyük bir kısmında onlara eşlik etmişlerdir.
Kediler ve köpekler zamanımızda en çok tercih edilen, sahip olmak istenen evcil hayvanlardır. Ev yaşamına çabuk adapte olup, bizlere ayak uydurmaları bunun en büyük nedenidir.
Kediler, köpeklere nazaran daha naif canlılardır. Küçücük bedenleri, bir o kadar büyük sevgi dolu kalpleri onları her zaman ön plana çıkarır. O kadar güzel canlılardır ki tarih boyunca onları tanrı olarak ilan edip onlara tapan toplumlar bile vardır.
Kediler, maalesef çok çabuk rahatsızlanabilirler. Hastalıklara karşı zayıf olan minik bedenleri, yaşamları boyunca birçok hastalıkla karşı karşıya kalmalarına neden olur.
Kedi sahipleri kedi minik dostlarının bir çok kez kustuklarını görmüştür. Diğer evcil hayvanlara nazaran kedilerde bu durum ile çok daha fazla karşılaşabilirsiniz. Çok sık görülen kediler kusma olayının sebeplerini ve çözümleri için yazımı okumaya devam edin.
Kedilerin Kusmalarının Sebepleri Nelerdir?
Kedilerin kusmalarının bir çok sebebi olabilir. Kusmalarının nedenlerinden bazıları tehlikeli olabilmektedir. Hastalıkların habercisi olabilir. Kedinizin kustuğunu gördüğünüzde mutlaka veterinerinize danışmanızı öneririz.
Kediler kusmalarının nedenlerine baktığımızda ; mama değişikliği yapmanız, daha önce tüketmediği besinlerin alerjik reaksiyonlara neden olması, parazitler, tüy yumağı ve psikolojik olabilir.
Mama Değiştirilmesi
Küçük tatlı kedi dostumuzun mamasını sürekli değiştirmeniz midesinde rahatsızlıklara neden olabilir. Kuru mama kullanan kedinizin alışkanlıklarının dışında yaş mamaya geçirmek istediğiniz zaman tepkisini ölçün farklı tavırlar sergilemiyorsa yaş mama kullanmaya devam edin.
Mama Dışında Yiyecekler Tüketmesi
Ara sıra kedilerimiz bizler gibi küçük kaçamaklar yapabilir. Kaçamak derken bizler gibi sağlıksız besinler yerine bazen tüketmeleri çok zararlı yenmeyecek şeyleri yemeleridir. Çevrenizde zehirli olabilecek bitkiler, haşere ilaçları vb. zararlı şeyleri yedikleri için kusabilirler. Alerjik reaksiyonlar gösterebilirler.
Parazitler
Kedilerin bağışık sistemleri ve sindirim sistemler zayıftır. Özellikle sindirim sistemi konusunda oldukça problemli olabilirler. Kediler pirelendiklerinde sürekli kaşıdıkları bölgelerin yara olmasına sebep olabilir. Bu açtıkları yaralar, çeşitli enfeksiyonlara neden olur.
Tedavi amaçlı verilen parazit ilaçlarına kedilerin bünyesi tepki verebilir ve kusmalarına neden olur. Bu durumda kedinizin veterineri ile mutlaka iletişime geçmelisiniz.
Tüy Yumağı
Kediler güzelliklerinin büyük bir kısmını tüylerine borçludurlar. Haliyle çok fazla tüylerinin olması, çok fazla sorunlara gebedir. Kediler temizlemek için sürekli tüylerini yalarlar bu nedenle kırılan, dökülen tüylerini sürekli yutarlar. Tüyler midelerinde birikir ve tükürmelerine engel olur, kusma sebeplerinden biri olarak tüy yumağı bu sorunun bir yanıtı olabilir.
Mide Tıkanması
Kedinizin meraklı olduğunu unutmamalısınız. Çevresinde gördüğü cisimleri merak edip incelerler. Küçük olan nesneleri yutabilirler. Zaten çok hassas olan sindirim sistemleri zarar görür ve kusmalarına neden olur. Yabancı cisimleri çıkarılması için mutlaka veterinerlerden destek almanız gerekir.
Hormonlar
Böbrek yetmezliği, karaciğer ve tiroit bezi sorunlar kedilerin kusmasına neden olabilir. Diyabetik sorunları olan kedilerde kusabilirler. Kedinizin neden kustuğunu anlamanız için veterinerden destek almalısınız.
Depresyon
Kediler, hassas ve naif yapıları gereği sürekli sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Onlara yeteri kadar ilgi alaka göstermediğiniz dönemlerde üzülür ve depresyona girebilirler. Stresli ve psikolojik olarak depresif oldukları zamanlarda kusabilirler.
Kedilerin Kusma Çeşitleri Nelerdir?
Kan Kusma
Kan kusma , kusmalar arasında en tehlikeli olan kusma çeşididir. Hayati riskleri yüksek olan, kanser, zehirlenme gibi önemli sorunlar nedeniyle kan kusabilirler. Kedinizi kan kusarken gördüğünüzde acil bir şekilde veterinere götürmelisiniz.
Kronik Kusma
Kediniz gün içinde birden fazla kusuyorsa ve bunu gün aşırı devam ettiriyorsa kronik kusma olarak isimlendirebiliriz. Alerjik reaksiyonlardan ve metabolizma rahatsızlarının göstergesidir. Bu durumda sizin yapabileceğiniz en hızlı çözüm veterinere gitmek olacaktır.
Akut Kusma
Kedilerimizin kendilerini yalayarak temizlerler demiştik. Sürekli kendilerini yalayan kedilerin çok miktarda tüy yutmaları kaçınılmazdır. Tükürme yetisini azalan, tamamen duran kedilerin midelerinde ki aşırı tüyleri vücutlarından atmaları için kusmaları gerekir. Kusmalar içinde buna akut kusma ismi verilir.
Projektil Kusma
Kedilerin yedikleri besinler midelerine zarar verebilir. Besinlerden kaynaklı zehirlenmelerden dolayı kusmalara projektil kusma adı verilir. Bir çok kusma vakasında olduğu gibi veterinere başvurmanız gereklidir.
Kedilerin Kusma Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kediler için en tehlikeli belirtiler arasında yer alır kusma. Kusma olduğunda sebebi hemen araştırılmalı ve veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.
Akut kusma durumlarında mamasını 2-3 saat keserek midesinin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ara ara su içmelerine izin verebilirsiniz.
Daha Fazlası için Takipte Kalın,