Evcil Dostunuzu Kısırlaştırmak
Evcil dostlarımızı kısırlaştırarak, onların yuvasızlık krizlerinin kontrol altında tutmalarına yardımcı olabilirsiniz. Kısırlaştırmanın tıbbi faydaları arasında dişi hayvanların daha sağlık ve uzun bir yaşam sürmeleri gelir. Köpeklerin ortalama %50’sinde kedilerin %90’lık kısmında kötü huylu kanserleri ve enfeksiyonları önler. Erkek hayvanlar için kısırlaştırmanın faydası prostat ve testis kanseri gibi problemlerin önlenmesidir.
Kısırlaştırmanın davranış açısından faydaları da vardır.
Kısırlaştırmış olduğunuz dişi dostlar kızgınlık yaşamazlar. Dişi kediler üreme dönemi boyunca kızarırlar. Bağırırlar evin bir çok yerine idrarlarını yaparlar. Kısırlaştırma bu sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Erkek köpeklerin evden kaçma istekleri azalacaktır. Erkek köpekler bir eş bulabilmek için yaratıcılıklarının sınırlarını zorlayarak farklı kaçış yolları deneyebilir. Diğer erkek köpeklerle kavga edebilirler.
Kısırlaştırılmış erkekler daha uysal davranırlar. Kısırlaştırılmamış kedi ve köpekler ise, evin belli yerlerine bölgelerini işaretlemek istedikleri için idrar bırakırlar. Evcil dostlarımızı kısırlaştırma maliyeti yeni yavrulara bakma maliyetinden daha azdır. Kısırlaştırma, tüm davranış problemleri için hızlı bir çözüm değildir. Evcil hayvanınızın kısırlaştırılması genellikle daha yüksek testosteron seviyesinin neden olduğu istenmeyen davranışları azaltsa da, köpeğinizin davranışının kısırlaştırıldıktan sonra değişeceğinin garantisi yoktur. Ameliyat köpeğinizin sistemindeki testosteron miktarını azaltacak olsa da hormonu tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Kısırlaştırma, evcil hayvanınızın öğrendiği veya alışkanlık haline gelen davranışları da azaltmayacaktır. Kısırlaştırmanın etkileri büyük ölçüde köpeğinizin kişiliğine, fizyolojisine ve geçmişine bağlıdır.
Evcil Dostunuzu Ne Zaman Kısırlaştırmalısınız?
Köpekler için önerilen kısırlaştırma yaşı altı ila dokuz aylık oldukları zamandır. Sekiz haftalık olan yavrular sağlıklı iseler kısırlaştırılabilirler. Fazla kilosu olan ve yaşlı olan köpeklerin ameliyat sonrası riskleri yüksektir.
Kediler için sekiz haftalık iken kısırlaştırılması güvenlidir. Barınaklarda evlat edinilmek üzere bekletilen kediler öncesinde kısırlaştırılırlar. İdrarını bir çok yere yapmasını önlemek ve hamile kalma olasılığını azaltmak için 5 aylık olmadan kısırlaştırmanız tavsiye edilir.
Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
Kedilerde kısırlaştırma operasyonu kontrolsüz üremenin önüne geçmek, kedi dostlarımızın gelecekte yaşayabileceği sağlık problemlerinin önüne geçmek için ihtiyaç duyulan bir konudur. Dişi kedilerde yumurtalıklar ve rahim operasyon ile alınır, erkek kedilerde ise testisler alınır. Kedilerde kısırlaştırma operasyonu zararlı olmamaktadır. Aksine gelecek açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sahipleri açısından oldukça zorlu bir karardır. Bir kez de olsa kedisinin yavru sahibi olmasına olan yaygın bir inanç vardır. Kısırlaştırma ile ilgili süreci ile ilgili detayları bilmek daha faydalı olacaktır. Bu kararı vermeden önce akıllarda ki en büyük soru işareti zararlı olup olmadığı ile ilgilidir. Teknik olarak anestezi ile yapılan ameliyatlar insanlar için olduğu kadar kediler içinde risk taşır. Gerekli tüm önlemlerin alınarak yapılan operasyonlarda sorun yaşama ihtimaliniz çok düşüktür. Kısırlaştırma operasyonunda problem yaşama olasılığı 10.000’de 3 olarak tespit edilmiştir.
Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi, istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek, kızgınlık döneminde kedinizin agresif davranışlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bilinen en dezavantajlı yönü ise kedinin bir daha yavru sahibi olamayacak olmasıdır. Kısırlaştıra ameliyatı sonrası kedilerin kilo alma eğilimleri artacaktır. Bu dönemde düzenli kontrolleri ihmal edilmemeli ve beslenme planına uygun hareket edilmelidir.
Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatları dişilere nazaran daha sorunsuz olmaktadır. Erkek kediler için en büyük yararı ileride yaşayabilecekleri testis ve prostat ile ilgili hastalıklardan korunmasıdır. Erkek kediler çiftleşme dönemlerinde sürekli dışarda olmak isterler ve bu dönemde diğer kediler ile kavga etme ihtimalleri yüksektir. Bu tip sorunlara engel olmak adına kısırlaştırma oldukça faydalı bir operasyondur.
Kediler için kısırlaştırma yaşı ergenliğe girdikten sonra sahibinin karar vermesi ve veteriner hekimin onaylaması durumunda gerçekleştirilebilir. Kedilerin ergenliğe girme süresi 6 ila 24 ay arasında olmaktadır. Onları gözlemleyerek kızgınlık dönemine girdiklerinde kısırlaştırma kararı verilebilir.
Kısırlaştırma zamanını belirleme konusunda veterineriniz ile görüşerek en doğru zamana karar verin.
Köpeklerde Kısırlaştırma İşlemi
Köpeğinizi kısırlaştırma kararı aldıysanız. Kısırlaştırma operasyonu ortalama 6-9 aylık oldukları zaman, ergenlikten önce de yapabilir. Büyük ırklar küçüklere nazaran daha geç olgunlaşır ve kısırlaştırma zamanı daha geç olur. Yavru köpeğiniz için en uygun zamanı veterineriniz tespit edecektir.
Gelecekte yaşanacak sağlık problemlerinin önüne geçmek için, 3 aylık olmadan önce kısırlaştırmanızda fayda var. Ayrıca köpeğiniz 4 yaşına girmeden önce kısırlaştırmanız enfeksiyon risklerini azaltmaktadır.
Köpeğiniz yavru iken kısırlaştırmanın faydaları nelerdir?
Köpeğinizi kısırlaştırmanızın sağlık açısından ve evdeki ortam açısından faydaları çoktur.
- Dişi köpekler kızgınlık dönemindeyken, erkek köpeklerin çevrelerini işaretleme istekleri azalır.
- Yumurtalık ve rahim kanserlerinin, enfeksiyonlarının büyük ölçüde önüne geçer
- İstemediğiniz, beklemediğiniz yavruların sorumluluklarını almamanızı sağlar.
Köpeklerin kısırlaştırılmaları hormanlarında ki değişiklikler nedeniyle, davranışlarını değiştirebilmektedir. Kızgınlık dönemine girmezler. Havlamaları, huzursuzlukları ortadan kalkmaktadır.
Yavru köpeğinizi kısırlaştırmaya karar verdiyseniz, beslenme alışkanlıklarının değişeceğini bilmeniz gerekir. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında, metabolik özellikleri değişkenlik göstermektedir. Operasyon sonrası kısa süre içinde fazla kilo alma olasılıkları yüksektir. Bu süreçte veteriner kontrolünde kilo sorunu yaşamaması için beslenme planı yapılmalı ve ona göre hareket edilmelidir.
Minik Dostunuzla Sağlık Günler Dileriz.